sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Herodoksen aikaan

Reza Aslan: Kapinallinen, Jeesus Nasaretilaisen aika ja elämä (Gummerus 2014)

Asko Sahlberg: Herodes ( WSOY 2013)







Molemmat kirjat sijoittuvat tetrarkki Herodes Antipaksen aikaan. Hän oli Herodes Suuren poika, joka neljännesruhtinaana hallitsi Galileaa Rooman vasallina.

Sahlberg käyttää minäkertojana vanhaa Herodesta ja siinä on minusta kirjan ongelma. Vanhan miehen valitusta liki 700 sivua. Ymmärrän kyllä Sahlbergin tarkoituksen pohtia valtaa ja sen tuomaa yksinäisyyttä, vainoharhaisuutta ja lopulta tyhjyyttä. Rooman keisari Galigula karkoitti Herodes Antipasin Galliaan, jossa hän vietti elämänsä lopun. Erityisesti jäin kuitenkin pohtimaan, miksi Sahlberg nosti Johannes Kastajan niin isoon rooliin ja sivuutti Nasaretilaisen teloituksen melkein sivulauseessa. Sahlbergin kirjoittaa loistavasti, mutta hänkin sortui jossain kirjan loppupuolella vetämään johtopäätöstä. Se aiheutti minulle infernaalisen pettymyksen, josta toipuminen kesti päiviä.

Aslanin Kapinallinen on tutkimuksiin perustuva tietokirja historiallisesta Nasaretilaisesta ja hänen ajastaan. Erittäin mielenkiintoinen ja hyvä lukuinen runsaista lähdeviitteistä huolimatta. Tästä kirjasta sain myös oivalluksen, miksi Sahlberg nosti Johannes Kastajan niin näkyvään rooliin kirjassaan. Sehän oli tietysti älykkään kirjailijan älykäs valinta. Johannes Kastaja kastoi myös Nasaretilaisen ja tämä oli ainakin jonkin aikaa myös Johannes Kastajan seuraaja. Miksi Jeesus meni kastettavaksi vaikka myöhemmin julisti olevansa Messias ja Jumalan poika? Tämä on Aslanin kirjan mukaan kiusallinen kysymys kirkolle eikä siihen oikein löydy vastausta, selityksiä kylläkin. Tätä taustaa vasten Sahlbergin valinta on oivallinen. Monia muitakin kysymyksiä kirja herättää eikä syyttä. Kannatti lukea nämäkin kirjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti